Naleśniki na skrobi kukurydzianej (bez mąki)

Dzień dobry 🙂
Lubicie naleśniki? A co powiecie na mięciutkie, pyszne, elastyczne naleśniki bez mąki? Uwielbiam ten przepis i często korzystam z niego rano, kiedy mam ochotę na naleśniki. Z podanych składników wyszło mi 6 dużych naleśników. Idealnie smakowały z jogurtem naturalnym typu greckiego z dodatkiem syropu z agawy i owocami. Spróbujcie 🙂

Składniki: 2 jajka, 110ml mleka, 50g jogurtu naturalnego typu greckiego, 20g skrobi kukurydzianej, szczypta soli, szczypta sody oczyszczonej, szczypta ulubionego słodzidła (ksylitol, erytrytol, cukier).

Jajka rozbełtać z jogurtem, mlekiem, słodzidłem, sodą i solą, dodać skrobię i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznych śniadań wszystkim życzę 🙂

Please follow and like us:

2 thoughts on “Naleśniki na skrobi kukurydzianej (bez mąki)”

    1. Pięknie dziękuję, milo mi to czytać 🙂
      Myślę, że można zamienić, obie skrobie mają podobną strukturę i nie powinno to mieć wpływu na ciasto. Następnym razem spróbuję zrobić ze skrobią ziemniaczaną 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *