Jeśli szukacie szybkiego, ciekawego i zarazem prostego w wykonaniu pomysłu na pożywne śniadanie, to zapraszam po mój nowy przepis na omlet kukurydziano- koperkowy z oliwkami. Omlet jest posiłkiem idealnym pod każdym względem. Jest pożywny, szybki w wykonaniu, można do niego dodać ulubione dodatki, dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju omlety. A Wy? 🙂
Składniki na 1 porcję:
– 2 jajka
– 30ml mleka
– 20g mąki kukurydzianej
– 20g oliwek
– garść drobno posiekanego koperku
– przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, kurkuma, papryka słodka wędzona, sól, pieprz)
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo: 3 krążki sera koziego, 1/2 awokado
Jajka ubić z mlekiem i przyprawami. Oliwki pokroić w cienkie krążki. Do jajek dodać mąkę, oliwki, drobno posiekany koperek i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na małym ogniu, na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni pod pokrywką z dziurką. „Ciasto” przelać na patelnię i rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Kiedy wierzch się zetnie na jedną połowę omleta wyłożyć ser kozi i plasterki awokado, przykryć drugą połową i zsunąć na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂