Ostatnio wymyśliłam taki a’la omlet makowy z bananem i serem żółtym i tak bardzo mi posmakował, że teraz często gości na moim stole. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu 🙂
Składniki: 2 jajka, 20g kefiru, 20g mąki owsianej, 10g mielonego maku, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: 2 plasterki sera żółtego (u mnie morski), 1 banan.
Jajka rozbełtać z kefirem, dodać mąkę, miód, mak i proszek i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie (u mnie 24cm) mocno rozgrzać, posmarować ulubionym tłuszczem, wylać ciasto, wyrównać i smażyć pod pokrywką z dziurką na bardzo małym ogniu. Kiedy wierzch się zetnie wyłożyć plasterki sera i banana, złożyć omlet na pół i delikatnie zsunąć na talerz. Smacznego
makooowyyy…. ale musi być pyszny 🙂
Ja bardzo lubię takie smaki:) Polecam wypróbować ten przepis i mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂