Ten omlet jest przepyszny! Bardzo delikatny posmak otrębów owsianych i wyraźny smak sera, połączony ze słodyczą fig i odrobiną miodu – to istny raj dla podniebienia. Koniecznie spróbujcie 🙂
Składniki:
– 2 jajka
– 50ml mleka
– 20g mąki owsianej
– 20g otrębów owsianych
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– słodzidło wg smaku
– 2 figi
– 45g sera camembert
Jajka rozbełtać z mlekiem i słodzidłem. Dodać mąkę, otręby i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie i odstawić na około 5 minut. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień, wlać ciasto na patelnię i wyrównać. Smażyć pod pokrywką z dziurką na małym ogniu. Kiedy wierzch się zetnie na jedną połowę omleta wyłożyć pokrojony w paski camembert i pokrojone w ćwiartki figi, przykryć drugą połową i smażyć przez kolejne 1,5 minuty pod pokrywką. Gotowy omlet zsunąć na talerz. Przed podaniem koniecznie polać miodem lub ulubionym syropem. Smacznego 🙂
Pingback: Omlet owsiany z camembertem i figami | FlyB Kulinaria
Takie połączenie smaków nie miało jeszcze okazji rozpieszczać mojego podniebienia, dlatego już wiem, co znajdzie się na moim talerzu podczas jutrzejszego śniadania 🙂
Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂