Dzień dobry 🙂
Dziś na śniadanie polecam pyszny i zdrowy omlet twarogowo- koperkowy. Bardzo lubię takie szybkie, zdrowe i pożywne śniadania i bardzo często przyrządzam różnego rodzaju omlety. Jeśli jeszcze nie próbowaliście omletów z dodatkiem twarogu, to polecam jak najbardziej, ponieważ jest pyszny i bardzo delikatny 🙂
Składniki na patelnie o średnicy 16cm: 2 jajka, 50g twarogu półtłustego, 10g mąki razowej, garść drobno posiekanego szczypiorku, przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, pieprz cayenne, sól). Dodatki wg uznania (u mnie ogórki konserwowe i awokado).
Jajka zmiksować z twarogiem i mąką, dodać resztę składników (oprócz dodatków) i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć pod pokrywką z dziurką, na minimalnym ogniu, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej ulubionym tłuszczem. Kiedy wierzch się zetnie, ostrożnie przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Gotowy omlet zsunąć na talerz, na jedną połowę wyłożyć ulubione dodatki, przykryć drugą połową i podawać do stołu, Smacznego 🙂