Omlet twarogowy, to danie uniwersalne. Można je przyrządzać na słodko, tak jak zrobiłam to dzisiaj, lub na wytrawnie, np. ze szpinakiem http://www.smakiarmine.pl/przepisy-wytrawne/omlet-twarogowy-ze-szpinakiem/ lub z boczkiem i oliwkami http://www.smakiarmine.pl/sniadanie/omlet-twarogowy-z-boczkiem-i-oliwkami/
Z omletami twarogowymi można kombinować do woli i zawsze wyjdzie coś pysznego. Lubicie takie omlety? 🙂 Jeśli jeszcze nie próbowaliście omletów twarogowych, to czas to zmienić. Do dzieła! 🙂
Składniki:
– 2 jajka
– 100g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 2 łyżki skrobi kukurydzianej (10g)
– 1 mały banan (u mnie 80g po obraniu)
– słodzidło wg smaku
Jajka delikatnie ubić, dodać pokruszony twaróg, skrobię i słodzidło i wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Masę twarogową przelać ma mocno rozgrzaną, nieprzywierająca patelnię i wyrównać. Na wierzch masy wyłożyć krążki banana i smażyć na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie zsunąć gotowy omlet na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami. Opcjonalnie polać miodem lub ulubionym syropem.
Smacznego 🙂
Pingback: Omlet twarogowy z bananem | FlyB Kulinaria