Miałam dziś ochotę na śniadanie na słodko, ale chciałam też by było ono pożywne i sycące, więc padło na omlet z dodatkiem banana, orzechów nerkowca i czekolady. Wyszło pysznie. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 2 duże jajka
– 1 dojrzały banan
– 5 łyżek mleka
– 1 kostka gorzkiej czekolady
– kilka ulubionych orzechów (u mnie nerkowce)
– 1/2 łyżki masła (u mnie klarowane)
Jajka delikatnie ubić, dodać mleko, pół banana pokrojonego w cienkie plasterki i wymieszać. Na patelnie rozgrzać masło, wylać jajka, plasterki banana rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni patelni. Smażyć pod pokrywką z dziurką na średnim ogniu przez około 5 minut Kiedy wierzch się zetnie wyłożyć resztę banana, posypać drobno posiekanymi orzechami i czekoladą startą na tarce na dużych oczkach, złożyć brzegi omleta do środka i delikatnie zsunąć na talerz. Przed podaniem polać miodem lub ulubionym syropem. Swój omlet polałam syropem z agawy. Smacznego 🙂
Pingback: Omlet z bananem, orzechami i gorzką czekoladą | FlyB Kulinaria
Właśnie jestem po przepysznym omlecie ?…. nooo powiem, że urozmaicony jeszcze czekoladą, orzechami, bananem daje bogactwo smakowe, które robią robotę nie do opowiedzenia, poprostu trzeba spróbować ?????????❤️❤️❤️
Ślicznie dziękuję za komentarz i za kolejny wypróbowany przepis ? Bardzo się cieszę, że smakowało ??
Ponownie, kolejny raz na śniadanie zjadłam omlet, przepyszny, delikatny, rozpływający się w ustach, a do tego ta czekolada i orzechy…mmmmm…smak nie do odparcia… to trzeba spróbować i poczuć ten smak ? ? ? ? ? ?
?❤️
Ślicznie dziękuję za piękne zdjęcie i komentarz 🙂