Próbowaliście już omlet ze smażonymi rzodkiewkami? Jeśli nie, to polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszny omlet, który idealnie nadaję się na szybkie i pożywne śniadanie. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 2 jajka
– 3 rzodkiewki
– 1/2 łyżeczki masła klarowanego lub innego tłuszczu
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka wędzona)
– 20g twardej mozarelli
– dodatki wg smaku (u mnie pomidor malinowy i awokado)
rzodkiewki wyszorować, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Jajka połączyć z przyprawami i delikatnie ubić. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło klarowane, wyłożyć rzodkiewki i smażyć na średnim ogniu. Zarumienione rzodkiewki odwrócić na drugą stronę, wlać jajka na rzodkiewki, wyrównać i smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie posypać mozarellą startą na tarce na drobnych oczkach i smażyć przez kolejną minutę pod pokrywką. Następnie zsunąć gotowy omlet na talerz, na jedną połowę omleta wyłożyć wybrane dodatki, przykryć drugą połową i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂