Dzień dobry 🙂
Jak Wasze samopoczucie? Co dobrego dziś jedliście na śniadanie? Ja musiałam wykorzystać resztę szpinaku i mleka i zrobiłam pyszne placki twarogowe na mące gryczanej ze szpinakiem. Wyszło bardzo smacznie, polecam 🙂
Składniki:
– 200g miękkiego twarogu półtłustego
– 70g świeżego szpinaku
– 70ml mleka
– 100g mąki gryczanej
– 2 jajka
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowcy mogą użyć bezglutenowego proszku do pieczenia).
Szpinak umyć i osuszyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć na małym ogniu, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej jednorazowo ulubionym tłuszczem. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Placki te idealnie nadają się na drugie śniadanie które możecie zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnie. Spróbujcie 🙂