Co powiecie na pyszny i zdrowy pasztet pieczarkowy. Naprawdę super sprawa, ponieważ jest dietetyczny i na dodatek bardzo smaczny
Składniki:
– 300g pieczarek
– 100g cebuli
– 150g marchewki
– 100g twarogu półtłustego
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
– sól i pieprz wg smaku
– 1 łyżka ulubionego tłuzczu
*Waga wszystkich warzyw po obraniu.
Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Dodać marchew starta na tarce (na dużych oczkach) i pieczarki pokrojone w kostkę, smażyć przez 3-5 minut. Następnie dodać sól, pieprz i około 50ml przegotowanej wody, wymieszać i dusić przez około 7-10 minut pod pokrywką na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Zdjąć z ognia, wystudzić. Wystudzone warzywa przełożyć do miski, dodać kurkumę, paprykę i twaróg i wszystko zblendować na gładką masę. Gotowy pasztet przechowywać w lodowce w szczelnie zamykanym słoiku. Jest przepyszny. Polecam