Wczoraj wieczorem upiekłam oszukane donaty z twarogu o smaku migdałowym i muszę przyznać, że wyszły całkiem smaczne. To dobra alternatywa dla prawdziwych pączków i oponek, które, niestety, są bardzo kaloryczne. Jeśli jesteście na diecie, ale chcielibyście w mniej kaloryczny sposób uczcić tłusty czwartek, to polecam Wam ten prosty przepis na pyszne oponki. Jeden taki donat ma około 170kcal i idealnie nadaję się na drugie śniadanie, które możecie zabrać do pracy lub na uczelnie. Polecam 🙂
Składniki na 5 sztuk:
– 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 110g mąki ryżowej
– 1 jajko
– 2 łyżki aromatu migdałowego (lub innego wg smaku)
– słodzidło wg smaku ( u mnie 15g ksylitolu)
– 2g proszku do pieczenia
– sezam do posypania
Twaróg rozetrzeć z jajkiem i ksylitolem, dodać resztę składników, oprócz sezamu i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miękkie i klejące się, ale nie dodawajcie więcej mąki, aby oponki nie były zbite i twarde po upieczeniu. Gotowe ciasto podzielić na 5 równych części. Dłonie oprószyć mąką, z podzielonych części zrobić kuleczki, spłaszczyć, palcem wydrążyć dziurkę i uformować oponki. Gotowe oponki wyłożyć na na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego 🙂
Świetny przepis na pieczone oponki 🙂
Pięknie dziękuję 🙂
Pingback: Pieczone oponki twarogowe | FlyB Kulinaria
Oponki są rewelacyjne!!! Szybko się robi, a są puszyste i smaczne! Będę wracać do nich częściej! Polecam
Bardzo się cieszę, że oponki smakowały. Pięknie dziękuję za zaufanie i wypróbowanie przepisu :*