Jeśli skończyły Wam się pomysły na potrawy z piersi kurczaka a bardzo je lubicie, to polecam wypróbować ten przepis i przepis i przekonać się jakie to jest pyszne 🙂
Składniki na 2 porcje:
– 2 filety z piersi kurczaka
– 100g białej części pora
– 50g twardego sera żółtego ( u mnie gouda)
– 2 łyżki delikatnego twarogu (np. firmy President)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, sól, pieprz, papryka ostra).
Por umyć, pokroić w cienkie piórka i usmażyć na odrobinie tłuszczu. Smażyć do gotowości, aż zmięknie, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do pora, przyprawić, dodać twaróg (lub jogurt naturalny typu greckiego) i wszystko dokładnie wymieszać.
Filety wyłożyć na papier do pieczenia, przekroić na środku wzdłuż od nasady do końca i zrobić kieszonkę, nadziać mieszanką porowo- serową. Filety posmarować odrobiną serka lub jogurtu, posypać papryką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Ja podałam z kaszą bulgur, smażoną kapustą pak choi, z groszkiem cukrowym, pieczarkami, czosnkiem z dodatkiem sosów orientalnych. Smacznego 🙂
Pingback: Pierś z kurczaka nadziana porem i serem | FlyB Kulinaria