Pierś z kurczaka nadziana porem i serem

Jeśli skończyły Wam się pomysły na potrawy z piersi kurczaka a bardzo je lubicie, to polecam wypróbować ten przepis i przepis i przekonać się jakie to jest pyszne 🙂


Składniki na 2 porcje:

– 2
filety z piersi kurczaka

– 100g białej części pora

– 50g twardego sera żółtego ( u mnie gouda)

– 2 łyżki delikatnego twarogu (np. firmy President)

– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, sól, pieprz, papryka ostra).

Por umyć, pokroić w cienkie piórka i usmażyć na odrobinie tłuszczu. Smażyć do gotowości, aż zmięknie, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do pora, przyprawić, dodać twaróg (lub jogurt naturalny typu greckiego) i wszystko dokładnie wymieszać.
Filety wyłożyć na papier do pieczenia, przekroić na środku wzdłuż od nasady do końca i zrobić kieszonkę, nadziać mieszanką porowo- serową. Filety posmarować odrobiną serka lub jogurtu, posypać papryką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Ja podałam z kaszą bulgur, smażoną kapustą pak choi, z groszkiem cukrowym, pieczarkami, czosnkiem z dodatkiem sosów orientalnych. Smacznego 🙂


Pierś z kurczaka nadziana porem i serem
Pierś z kurczaka nadziana porem i serem
Pierś z kurczaka nadziana porem i serem
Please follow and like us:

1 thought on “Pierś z kurczaka nadziana porem i serem”

  1. Pingback: Pierś z kurczaka nadziana porem i serem | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.