Kiedy nie mam konkretnego pomysłu na śniadanie, wtedy właśnie powstają najlepsze potrawy, tak jak dziś 🙂
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju plaski i naleśniki, dlatego bardzo chętnie kombinuję z ulubionymi dodatkami i wymyślam nowe przepisy. Dziś podzielę się przepisem na przepyszny placko-naleśnik z płatków owsianych na kefirze z dodatkiem pora, nadziany serem żółtym i pomidorkami koktajlowymi. Kolejny mój autorski przepis, który jak to zwykle bywa, wymyśliłam na biegu, łącząc to, co miałam w lodówce 🙂
Składniki:
– 30g płatków owsianych górskich
– 100ml kefiru
– 1 jajko
– 40g pora
– 1 łyżka mąki (u mnie 10g mąki kukurydzianej)
– 30g sera żółtego (u mnie tylżycki)
– 6 pomidorków koktajlowych
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, papryka słodka wędzona, sól i pieprz)
Płatki zalać kefirem i odstawić na 10 minut, aby zmiękły. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Do płatków dodać jajko, mąkę, por i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, w razie potrzeby posmarować kapką oleju, wyłożyć „ciasto” i rozprowadzić łyżką po całej powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie na jedną połowę placka wyłożyć ser starty na tarce na dużych oczkach i pomidorki przekrojone na pół i przykryć drugą połową placka. Gotowy placek zsunąć na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Pingback: Placek/naleśnik z płatków owsianych z porem | FlyB Kulinaria