Kolejny pomysł na szybkie, pyszne i w miarę zdrowe śniadanie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, dlatego ciągle wymyślam nowe przepisy. Dziś polecam przepyszny placek owsiany, który idealnie nadaję się na pożywne śniadanie na słodko. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 1 jajko
– 50g jogurtu typu greckiego
– 30g mąki owsianej
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
– ekstrakt lub aromat waniliowy wg smaku
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki wg uznania: u mnie jogurt wymieszany z miodem, kleks masła domowego orzechowego i owoce
Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajko rozbełtać z sokiem i skórką z cytryny, dodać jogurt i ekstrakt wanilii- wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie i odstawić na 2-3 minuty. Smażyć na małym ogniu, na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie odwrócić placek na drugą stronę i smażyć przez kolejne 1,5-2 minuty. Gotowy placek zsunąć na talerz, pokroić na 4 trójkąty, posmarować ulubionym dżemem, jogurtem, syropem lub miodem.
Smacznego 🙂
Idealna propozycja na śniadanie 🙂
Dziękuję bardzo, też tak myślę 🙂
Brzmi fantastycznie! Propozycja idealna na leniwy, sobotni poranek 😉
Dziękuję bardzo i polecam 🙂
Pingback: Placek owsiany o smaku cytrynowo – waniliowym | FlyB Kulinaria