Placek żytni na serku wiejskim

Tylko trzy składniki, ulubione przyprawy, dobra patelnia i odrobina cierpliwości i mamy pyszne śniadanie w postaci delikatnego placka, który idealnie smakuje na ciepło i na zimno i doskonale komponuję się z różnymi dodatkami. Cały placek ma 377kcal (B/T/W- 31.9/16.48/23.8). Z przekrojonego na 4 trójkąty placka, można zrobić dwie kanapki z ulubionymi dodatkami i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnie. Polecam 🙂

Składniki:
– 1 jajko
– 200g serka wiejskiego
– 30g mąki żytniej razowej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ulubione zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, bazylia, pieprz)

Jajko rozbełtać z przyprawami, dodać serek i wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnię (u mnie 24cm) mocno rozgrzać, przelać ciasto i wyrównać. Smażyć na średnim ogniu, pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch całkowicie się zetnie ostrożnie odwrócić placek na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Podawać z ulubionymi warzywami. Idealnym dodatkiem do takiego placka jest łosoś wędzony. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.