Dzień dobry Kochani 🙂 Jak rozpoczęliście nowy tydzień? Ja mam znowu fazę na placki, dlatego dziś podzielę się przepisem na pyszne placki bez cukru na bazie banana i jabłka. A Wy co dobrego dziś jedliście? 🙂
Składniki na 5 placków:
– 100g jabłka
– 100g banana
– 70g mąki ryżowej
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Banana i jabłko zblendować na gładką masę (ja starłam na tarce na drobnych oczkach i też wyszło super). Do masy owocowej dodać jajko, wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni z obu stron na rumiano. Smażyć na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Swoje placki polałam sosem ze zblendowananego twarogu, jogurtu greckiego i truskawek. Można je również przełożyć masłem orzechowym, ulubionym dżemem, polać miodem, syropem, lub roztopioną czekoladą. Smacznego 🙂
Pingback: Placki bananowo- jabłkowe (bez cukru) | FlyB Kulinaria
Placki pyszne zrobiłam polecam
Placki pyszne mozna robic i sie delektowac
Pięknie dziękuję za komentarz. Cieszę się, że placki smakowały 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Można zamienić mąkę ryżową na kokosową?
Obawiam się, że placki będą zbyt suche i mogą się rozwalać podczas smażenia. Można pokombinować z ilością mąki kokosowej, aby konsystencja była dość luźna i można było smażyć.