Placki bananowo- jabłkowe (bez cukru)

Dzień dobry Kochani 🙂 Jak rozpoczęliście nowy tydzień? Ja mam znowu fazę na placki, dlatego dziś podzielę się przepisem na pyszne placki bez cukru na bazie banana i jabłka. A Wy co dobrego dziś jedliście? 🙂

Składniki na 5 placków:

– 100g jabłka
– 100g banana
– 70g mąki ryżowej
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Banana i jabłko zblendować na gładką masę (ja starłam na tarce na drobnych oczkach i też wyszło super). Do masy owocowej dodać jajko, wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni z obu stron na rumiano. Smażyć na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Swoje placki polałam sosem ze zblendowananego twarogu, jogurtu greckiego i truskawek. Można je również przełożyć masłem orzechowym, ulubionym dżemem, polać miodem, syropem, lub roztopioną czekoladą. Smacznego 🙂




Placki bananowo- jabłkowe (bez cukru)
Placki bananowo- jabłkowe (bez cukru)
Placki bananowo- jabłkowe (bez cukru)
Placki bananowo- jabłkowe (bez cukru)
Smaczne a nie tuczy 🙂
Please follow and like us:

6 thoughts on “Placki bananowo- jabłkowe (bez cukru)”

  1. Pingback: Placki bananowo- jabłkowe (bez cukru) | FlyB Kulinaria

    1. Obawiam się, że placki będą zbyt suche i mogą się rozwalać podczas smażenia. Można pokombinować z ilością mąki kokosowej, aby konsystencja była dość luźna i można było smażyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.