Dawno nie robiłam placuszków, dziś w końcu znalazłam chwilę na przyrządzenie bardzo smacznych placków z dodatkiem cukinii, czubrycy czerwonej i kurkumy. Placki te idealnie nadają się na śniadanie lub lekką kolacje. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam 🙂
Składniki:
– 250g jogurtu naturalnego typu greckiego (temperatury pokojowej)
– 120g mąki pełnoziarnistej pszennej
– 120g cukinii
– 1 jajko
– garść drobno posikanego koperku
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, czubryca czerwona)
Jogurt wymieszać z sodą i odstawić na kilka minut. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do jogurtu, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂