Placki na jogurcie z cukinia i kurkumą

Dawno nie robiłam placuszków, dziś w końcu znalazłam chwilę na przyrządzenie bardzo smacznych placków z dodatkiem cukinii, czubrycy czerwonej i kurkumy. Placki te idealnie nadają się na śniadanie lub lekką kolacje. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam 🙂

Składniki:
– 250g jogurtu naturalnego typu greckiego (temperatury pokojowej)
– 120g mąki pełnoziarnistej pszennej
– 120g cukinii
– 1 jajko
– garść drobno posikanego koperku
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, czubryca czerwona)

Jogurt wymieszać z sodą i odstawić na kilka minut. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do jogurtu, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć  na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂

Please follow and like us:
Pin Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here