Dzisiejszy przepis jest dla wszystkich tych, którzy tak, jak mój starszy Synek, uwielbiają kalafior 🙂 Są to placki kalafiorowo- serowe, z dodatkiem musztardy miodowej. Pyszne, delikatne i bardzo dietetyczne. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 placków (565kcal). Jeden placek ma zaledwie 56,5kcal (B/T/W- 4,21/3.08/3.49). Smakowały wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego śmiało można je zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnie. Polecam 🙂
Składniki:
– 400g kalafiora
– 60g żółtego sera ( u mnie gouda)
– 2 jajka
– 1 łyżka musztardy miodowej ( około 15g)
– 20g otrębów owsianych
– przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca zielona, bazylia, oregano, kurkuma, sól)
Różyczki kalafiora umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić, wymieszać dokładnie i odstawić na około 15-20 minut. Następnie mocno odcisnąć z nadmiaru płynu, dodać ser starty na tarce na dużych oczkach i resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, posmarować oliwą i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Placki wykładać łyżką i mocno dociskać formując małe krążki, przewracać na drugą stronę w miarę ostrożnie, ponieważ placki są bardzo delikatne i mięciutkie. Swoje placki formowałam pierścieniem do dekorowania potraw. Bardzo dobrze smakowały z jogurtem greckim. Smacznego 🙂