Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą

Wybaczcie, ale dziś kolejny pomysł na placki 😀 Tym razem są to placki z mąki orkiszowej, z cukinią i kukurydzą. Placki wyszły niezwykle delikatne, mięciutkie i puszyste. Placki te będą idealnie nadawały się na pierwsze i drugie śniadanie. Ponieważ smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, można je zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Spróbujcie 🙂

Składniki:

– 200g cukinii
– 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (u mnie 130g)
– 100g śmietany
– 1 jajko
– 90g mąki orkiszowej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, sól i pieprz)


Cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, kukurydzę odcedzić. Śmietanę wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać cukinię, kukurydzę, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć placki na suchej, mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Smażyć z obu stron na rumiano. Najlepiej wykładać po 2 łyżki ciasta, ponieważ placki bardzo rosną. Podawać z ulubionymi sosami lub śmietaną. Smacznego 🙂


Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą
Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą
Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą
Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą
Please follow and like us:

1 thought on “Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą”

  1. Pingback: Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 64 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.