Zostałam obdarowana baaaaardzo dużą cukinią i pomyślałam, że zrobię sobie dzień cukinii. Z tej okazji na śniadanie usmażyłam roladkę jajeczną z dodatkiem cukinii i sera. Wyszło pysznie. Polecam 🙂
Składniki:
– 300g cukinii
– 3 jajka
– 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca czerwona, papryka słodka wędzona, sól, pieprz, czosnek granulowany)
Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, włożyć do gazy lub pieluchy tetrowej i mocno odcisnąć. Odciśniętą cukinię włożyć do miski, dodać jajka, ser starty na tarce na dużych oczkach, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, posmarować ulubionym tłuszczem, wyłożyć 2-3 łyżki masy jajecznej na patelnie i smażyć na małym ogniu. Kiedy wierzch się zetnie łopatką kuchenną delikatnie podważyć placek jajeczny z jednej strony i zawinąć w roladkę. Zwiniętą roladkę smażyć przez kolejne 2 minuty pod pokrywką z dziurką. W ten sam sposób usmażyć resztę roladek.
* z podanych składników wyszły 4 roladki.
Smacznego 🙂
Pingback: Rolada jajeczna z cukinią i serem | FlyB Kulinaria