Rolada jajeczna, to wg mnie śniadanie doskonałe, które wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Kombinując z dodatkami i zmieniając je wg swoich upodobań można codziennie cieszyć się pysznym i pożywnym śniadaniem, które powinno smakować wszystkim tym, którzy chętnie zaczynają swój dzień od zjedzenia jajek w każdej postaci 🙂
Składniki:
– 2 jajka
– 2 łyżki mleka
– zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie do żółtek – sól, do białek- kurkuma, czubryca czerwona i pieprz)
– dodatki wg smaku ( u mnie 60g twardej mozarelli, 60g tuńczyka w sosie własnym)
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać mleko, przyprawić wg smaku, rozbełtać, białka również przyprawić wg smaku i rozbełtać.
Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować kapką oliwy, wylać żółtka i rozprowadzić po całej patelni. Kiedy wierzch się zetnie, na jednym brzegu wyłożyć mozarellę (lub inny ser wg uznania), delikatnie podważyć, podnieść ten brzeg i zawinąć w roladę przy pomocy dwóch łopatek kuchennych. Odsunąć rolkę i zostawić przy krawędzi patelni. Następnie wlać białka i rozprowadzić po patelni tak, by połączyły się ze zrolowaną częścią. Kiedy wierzch się zetnie, wyłożyć tuńczyka (lub łososia wędzonego) przy zrolowanej części, jeszcze raz delikatnie podważyć i zawinąć całość (dość ciasno) w jedną roladę, zaczynając rolowanie od pierwszej rolki. Gotową rolkę obsmażyć z obu stron i przełożyć na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂