Rolada twarogowa (bez mąki)

A co powiecie na roladę twarogową bez mąki? Lubicie takie wynalazki? Bardzo chętnie wymyślam nowe przepisy i ostatnio upiekłam właśnie taką roladę. Wyszła pyszna, spróbujcie 🙂

Składniki: 250g miękkiego twarogu półtłustego,1 jajko (duże), 2-3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego, 1 łyżka nasion chia, 30g otrębów pszennych, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej. Dodatkowo 3-4 łyżki masła orzechowego (u mnie swojskie z orzeszków ziemnych), 2 banany.

Twaróg rozetrzeć widelcem z jajkiem, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blachę wyścieloną matą silikonową (lub papierem do pieczenia, papier należy posmarować olejem). Mokrymi dłońmi lub mokrą łyżka równomiernie rozprowadzić masę po całej macie, zostawiając około 1cm odstępy przy brzegach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut. Lekko ostudzony płat posmarować masłem orzechowym, na wierzch ułożyć banany pokrojone w cienkie plasterki, zawinąć roladę i pokroić na około 3-4cm kawałki. Można również posmarować ulubionym dżemem lub twarożkiem z dodatkiem owoców. Smacznego

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *