Jeśli lubicie sajgonki, ale przeraża Was ilość kalorii w smażonych na oleju sajgonkach, to polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne zawijaski. Tak naprawdę możecie je nadziać ulubionymi dodatkami, tylko obowiązkowo dodajcie trochę twardej mozarelli do środka, to wyjdą pyszne „ciągutki” 😉 Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 6 płatów papieru ryżowego
– 200g łososia wędzonego
– 1/2 dojrzałego awokado
– 1/2 czerwonej papryki
– 1 mały pomidor (u mnie malinowy)
– 200g twardej mozarelli
– 1 jajko
Awokado, paprykę i pomidora pokroić w słupki, ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Każdy płat papieru należy zamoczyć w ciepłej wodzie przed nakładaniem nadzienia. Kiedy papier ryżowy zmięknie można wyłożyć wszystkie dodatki i zawinąć podobnie jak tradycyjne gołąbki. Zawinięte sajgonki zanurzać w roztrzepanym jajku i smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z każdej strony na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują z sosem chili.
Smacznego 🙂
totalnie moje smaki 🙂 pychota 🙂
Dziękuję i polecam 🙂 Mi bardzo smakowały 😉
Pingback: Sajgonki śniadaniowe z łososiem wędzonym, mozarellą i awokado | FlyB Kulinaria