Lubicie pieczone warzywa na zimno? Taką sałatkę z pieczonej cukinii zrobiłam dziś na lekką kolację. Niby nic szczególnego a tak bardzo zmienia smak i można dowolnie kombinować i mieszać składniki odkrywając nowe smaki 🙂
Składniki na 2 porcje:
– 1 średnia cukinia (około 200-220g)
– 10 listków sałaty rzymskiej
– 1 mała papryka ( czerwona lub żółta)
– 10 pomidorków koktajlowych
– 50g sera cheddar
– 2 garście posiekanej kolendry
– 1 łyżka musztardy miodowej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu balsamicznego
– pieprz wg smaku
Cukinię umyć, osuszyć, obrać, pokroić w około 1-1,5cm krążki, posolić i odstawić na 10 minut. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym, upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec przez około 10 minut, wystudzić.
Sałatę umyć, porwać do miski, dodać paprykę pokrojoną w paski, pomidorki, ser pokrojony w bardzo małą kostkę i kolendrę. W miseczce wymieszać musztardę z oliwą, octem i przyprawami, polać warzywa i bardzo delikatnie wymieszać tak, aby nie uszkodzić miękkiej cukinii. Schłodzić przez 15 minut i cieszyć się smaczną, zdrową i bardzo kolorową sałatką