Zamęczę Was tymi syrnikami, ale nic na to nie poradzę, po prostu je uwielbiam i bardzo chętnie jem je na śniadanie Dziś proponuję syrniki z bananem i nasionami chia. Chrupiące z zewnątrz i lekkie, puszyste i delikatne w środku- pyyyyyszne
Składniki na 5 sztuk: 250g miękkiego twarogu półtłustego, 1 jajko, 1,5 łyżki nasion chia, 3 łyżki mąki ryżowej (plus 2 łyżki do obtoczenia), 2 łyżki ksylitolu (lub innego slodziwa wg uznania), 1/2 małego banana (pokroić na 5 plasterków), 1 łyżka oleju kokosowego.
Do miski włożyć twaróg, jajko, chia, 3 łyżki mąki, ksylitol i wszystko dokładnie wymieszać. Suchymi dłońmi uformować krążek, włożyć do środka plasterek banana, podnieść brzegi i jeszcze raz uformować krążek. W ten sam sposób uformować resztę syrnikow, obtoczyć je w mące. Rozgrzać olej kokosowy na nieprzywierającej patelni, smażyć syrniki z obu stron na rumiano na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Podawać z ulubionym syropem.