Syrniki z chia i bananem

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na śniadanie, a chcielibyście wykorzystać twaróg i zrobić coś na słodko, to polecam przepis na pyszne syrniki z chia i wkładką z banana. Robię takie syrniki również z makiem i zawsze wychodzą równie smaczne Łapcie przepis na szybkie, zdrowe, pożywne i bardzo smaczne śniadanko, które doda energii i nie zaszkodzi figurze

Składniki na 5 sztuk: 250g twarogu półtłustego, 1 jajko, 1 łyżka nasion chia, 1 łyżka ulubionego słodzidła ( lub trzy łyżki cukru trzcinowego), 50g mąki ryżowej, 5 plasterków banana (po około 0,5cm), 1 łyżeczka oleju kokosowego.

Twaróg rozetrzeć widelcem, dodać jajko, chia, cukier, mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować kulkę, delikatnie przygnieść, włożyć do środka plasterek banana, przykryć odrobiną „ciasta” i uformować krążek. W ten sam sposób uformować resztę syrników. Smażyć na średnim ogniu, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej olejem kokosowym. Po odwróceniu na drugą stronę należy przykryć patelnie pokrywką, w ten sposób syrniki będą miały chrupiącą skórkę i będą dosmażone w środku. Podawać z ulubionymi dodatkami. Idealnie smakują z miodem. Dziś podałam z bananem, podsmażonym na cukrze trzcinowym z dodatkiem cynamonu. Polecam 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *