Dzień dobry 🙂 Lubicie twaróg, ale wyczerpały Wam się pomysły na ten produkt? Dziś polecam Syrniki ze szpinakiem i papryką, idealne na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Spróbujcie
Składniki: 250g twarogu półtłustego, 70g papryki czerwonej lub żółtej, garść świeżego szpinaku, 1 jajko, 20g mąki gryczanej, zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, czosnek niedźwiedzi, kurkuma, sól i pieprz).
Paprykę pokroić w drobną kostkę, szpinak drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać dokładnie. Smażyć z obu stron na rumiano, na najmniejszym ogniu, na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni, posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Suchymi dłońmi formować małe kulki, delikatnie spłaszczać i wykładać na rozgrzaną patelnie.