Podrzucę Wam pomysł na niedzielny obiad 🙂 Jeśli lubicie potrawy z piekarnika, przygotowanie których nie zajmuje dużo czasu, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu 🙂
Składniki:
– 1 udo indycze
– sól i pieprz wg smaku
– papryka ostra wg smaku
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka musztardy rosyjskiej
– sok z 1 połówki limonki
– ilość warzyw wg uznania. Ja zużyłam 4 duże ziemniaki i 2 średnie marchewki.
Z mięsa zdjąć skórę, ponakłuwać widelcem i natrzeć solą, pieprzem i papryką. Włożyć mięso do szczelnie zamykanego naczynia i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, dodać obrane i pokrojone warzywa, przykryć (szczelnie) papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Następnie zdjąć papier, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 10 minut. W tym czasie w miseczce wymieszać miód z musztardą i sokiem z limonki. Wyłączyć piekarnik, polać mięso i warzywa miodową mieszanką i zostawić w gorącym (wyłączonym!) piekarniku na jakieś 10 minut. Polecam, wyszło pysznie