Wiśniowa fit tarta rustykalna (galette)

Chcę się z Wami podzielić moim nowym pomysłem na odchudzoną galettę, którą można jeść (oczywiście z umiarem) bez obawy o sylwetkę 😉  A Wy lubicie zdrowe domowe wypieki i słodycze czy wolicie kupować?

Składniki: 40g mąki ryżowej, 50g mąki pełnoziarnistej pszennej, 1 łyżka cukru trzcinowego, 1 jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Dodatkowo: 300g mrożonych wiśni bez pestek, 1,5 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka skrobi kukurydzianej, 20ml wody.

Wsypać wiśnie do rondelka, dodać 1,5 łyżki cukru i zagotować. Gotować przez około 3-5 minut, następnie dodać skrobię rozrobioną w 20ml wody, wymieszać dokładnie. Kiedy skrobia „zwiąże” owoce, zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
W misce wymieszać obie mąki z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać jajko i oliwę i zagnieść ciasto. W razie konieczności dodać trochę wody lub mleka, jeśli ciasto będzie zbyt suche.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Na środek wyłożyć wiśnie, zostawiając 4 cm odstępu od brzegu, zawinąć brzegi ciasta na nadzienie, opcjonalnie posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 minut. Smacznego

Please follow and like us:

2 thoughts on “Wiśniowa fit tarta rustykalna (galette)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *