Chcę się z Wami podzielić moim nowym pomysłem na odchudzoną galettę, którą można jeść (oczywiście z umiarem) bez obawy o sylwetkę 😉 A Wy lubicie zdrowe domowe wypieki i słodycze czy wolicie kupować?
Składniki:
– 40g mąki ryżowej
– 50g mąki pełnoziarnistej pszennej
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Dodatkowo: 300g mrożonych wiśni bez pestek
– 1,5 łyżki cukru trzcinowego
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej
– 20ml wody
Wsypać wiśnie do rondelka, dodać 1,5 łyżki cukru i zagotować. Gotować przez około 3-5 minut, następnie dodać skrobię rozrobioną w 20ml wody, wymieszać dokładnie. Kiedy skrobia „zwiąże” owoce, zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
W misce wymieszać obie mąki z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać jajko i oliwę i zagnieść ciasto. W razie konieczności dodać trochę wody lub mleka, jeśli ciasto będzie zbyt suche.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Na środek wyłożyć wiśnie, zostawiając 4 cm odstępu od brzegu, zawinąć brzegi ciasta na nadzienie, opcjonalnie posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 minut.
Smacznego 🙂
wygląda wspaniale 🙂
Dziękuję bardzo, miło mi to czytać 🙂