Dziś mam dla Was najprostszy przepis na bardzo smaczną zapiekankę drobiowo- serową. Swoją zapiekankę zrobiłam z filetów z piersi indyka, ale równie dobrze można ją zrobić z kurczaka, albo wymieszać kurczaka z indykiem i zapewniam, że smak będzie tak samo rewelacyjny. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki (forma silikonowa 18cm):
– 450g mięsa z filetów indyka
– 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 80g otrębów owsianych
– 2 jajka
– 1op. serka bieluch (150g)- można zastąpić kefirem, jogurtem naturalnym typu greckiego lub maślanką
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, oregano, granulowany czosnek, bazylia, papryka słodka wędzona, sól i pieprz)
Jajka rozbełtać z przyprawami, dodać otręby, proszek do pieczenia, serek bieluch, wymieszać dokładnie i odstawić na kilka minut. W tym czasie ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, mięso pokroić w drobną kostkę.
Pokrojone mięso i ser dodać do masy, wymieszać dokładnie, przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30-35 minut.
*Ja piekę w formie silikonowej, więc niczym nie smaruję ani nie wyścielam papierem do pieczenia, natomiast zwykłą lub szklaną formę należy posmarować ulubionym tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką.
Smacznego 🙂
Pingback: Zapiekanka drobiowo-serowa z otrębami owsianymi | FlyB Kulinaria
Ile jajek potrzeba? Bo nie ma ich wymienionych na liście składników
Nie wiem jak to się stało, że mi te jajka umknęły w przepisie 🙂
Potrzebne są dwa jajka. Dziękuję za zwrócenie uwagi, przepis już poprawiony 🙂
Dziękuję bardzo za odpowiedź ?