Dam Wam trochę odpocząć od placków i dziś zaproponuję zapiekankę serową na dobry początek dnia 🙂 Jest pyszna, delikatna, puszysta i bardzo sycąca, w sam raz na pożywne śniadanie. Znajdą się tutaj seromaniacy? Jeśli tak, to koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis na pyszną zapiekankę śniadaniową.
Nektar ananasowy od „Matki Natury” firmy Hortex idealnie nadaję się do tego by pysznie rozpocząć nowy dzień 😉
Składniki na 3 porcje:
– 150g sera żółtego (u mnie gouda)
– 150g twarogu półtłustego
– 100ml kefiru
– 2 jajka
– 30g mąki ryżowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– garść drobno posiekanej zieleniny
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma i sól himalajska)
Jajka roztrzepać rózgą kuchenną, dodać kefir i delikatnie ubić rózgą. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i zieleninę – wymieszać. Dodać ser żółty starty na tarce na dużych oczkach, pokruszony twaróg i wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Masę przełożyć do foremek (piekłam w kokilkach) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Jeśli postanowicie zrobić jedną dużą zapiekankę, to należy piec przez około 30-40 minut.
Smacznego 🙂
Pingback: Zapiekanka serowa | FlyB Kulinaria