Baozi- puszyste chińskie bułeczki gotowane na parze

Bardzo lubię Baozi- te puszyste, pyszne chińskie bułeczki gotowane na parze. Można je robić z mięsem, warzywami, owocami morza i zawsze smakują wyśmienicie. Zrobiłam Baozi z indykiem, kapustą pekińską, imbirem, papryczką chili i cebulą czerwoną. Wyszło pysznie, spróbujcie
Celowo ulepiłam je w formie bułeczek a nie chinkali, aby mojemu Synkowi łatwiej się jadło

Składniki na 10 bułeczek: 200ml cieplej wody, 7g drożdży suchych, 50g miękkiego masła, 100g mąki kukurydzianej, 250g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli. Opcjonalnie 3 łyżki sezamu, kilka liści kaffiru.
Składniki na nadzienie: 200g fileta z piersi indyka, 200g kapusty pekińskiej, 1 mała cebula czerwona, 1 papryczka chili, 20g świeżego imbiru, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego.

Rozpuścić drożdże w 100ml cieplej wody i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać obie mąki, dodać sól, wymieszać dokładnie i zrobić dołeczek. Resztę wody dodać do drożdży, wymieszać, wlać do mąki, dodać miękkie masło i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1h.
W tym czasie robimy nadzienie. Mięso i kapustę pekińską pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać imbir starty na drobnych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę i papryczkę chili pokrojone w bardzo drobną kostkę i drobno posiekany szczypiorek. Dodać olej, ocet, sos sojowy i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasto (musi podwoić swoją objętość) podzielić na 10 równych kulek. Kulkę spłaszczyć w dłoniach tak, aby brzegi były ciut cieńsze od środka, na środek wyłożyć nadzienie, podnieść i mocno zlepić brzegi. Można zostawić je w formie chinkali, lub odwrócić i uformować kulkę, tak jak ja to zrobiłam. Nadziane baozi posypać sezamem. Zagotować wodę w garnku do gotowania na parze. „Sitko” wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć kilka liści kaffiru (można bez), bułeczki wyłożyć na papier (na liście) i odstawić na około 5 minut, aby się „napuszyły”. Bułeczki wykładać w niewielkiej odległości od siebie, ponieważ one urosną podczas gotowania i mogą się do siebie przykleić. Gotować przez około 15 minut. Podawać Baozi z ulubionymi sosami. Smacznego

Please follow and like us:

2 thoughts on “Baozi- puszyste chińskie bułeczki gotowane na parze”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *