Bardzo lubię Baozi- te puszyste, pyszne chińskie bułeczki gotowane na parze. Można je robić z mięsem, warzywami, owocami morza i zawsze smakują wyśmienicie. Zrobiłam Baozi z indykiem, kapustą pekińską, imbirem, papryczką chili i cebulą czerwoną. Wyszło pysznie, spróbujcie
Celowo ulepiłam je w formie bułeczek a nie chinkali, aby mojemu Synkowi łatwiej się jadło 🙂
Składniki na 10 bułeczek:
– 200ml cieplej wody
– 7g drożdży suchych
– 50g miękkiego masła
– 100g mąki kukurydzianej
– 250g mąki pszennej
– 1 łyżeczka soli. Opcjonalnie 3 łyżki sezamu, kilka liści kaffiru
Składniki na nadzienie:
– 200g fileta z piersi indyka
– 200g kapusty pekińskiej
– 1 mała cebula czerwona
– 1 papryczka chili
– 20g świeżego imbiru
– 1/2 pęczka szczypiorku
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka jasnego sosu sojowego
Rozpuścić drożdże w 100ml cieplej wody i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać obie mąki, dodać sól, wymieszać dokładnie i zrobić dołeczek. Resztę wody dodać do drożdży, wymieszać, wlać do mąki, dodać miękkie masło i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1h.
W tym czasie robimy nadzienie. Mięso i kapustę pekińską pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać imbir starty na drobnych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę i papryczkę chili pokrojone w bardzo drobną kostkę i drobno posiekany szczypiorek. Dodać olej, ocet, sos sojowy i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasto (musi podwoić swoją objętość) podzielić na 10 równych kulek. Kulkę spłaszczyć w dłoniach tak, aby brzegi były ciut cieńsze od środka, na środek wyłożyć nadzienie, podnieść i mocno zlepić brzegi. Można zostawić je w formie chinkali, lub odwrócić i uformować kulkę, tak jak ja to zrobiłam. Nadziane baozi posypać sezamem. Zagotować wodę w garnku do gotowania na parze.
„Sitko” wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć kilka liści kaffiru (można bez), bułeczki wyłożyć na papier (na liście) i odstawić na około 5 minut, aby się „napuszyły”. Bułeczki wykładać w niewielkiej odległości od siebie, ponieważ one urosną podczas gotowania i mogą się do siebie przykleić. Gotować przez około 15 minut. Podawać Baozi z ulubionymi sosami. Smacznego
Dziś zrobię! Boskie!
Ślicznie dziękuję 🙂 Mam nadzieję, że będą smakowały 🙂
Świetne! Póki co baozi miałam okazję próbować tylko w mojej ulubionej knajpce – Udon Noodle Bar w Warszawie, sama chyba bym ich nie przyrządziła, bo mam dwie lewe ręce do gotowania, ale uwielbiam je konsumować w restauracji <3
Dziękuję bardzo 🙂 Polecam ten przepis, Baozi są tak proste w przygotowaniu, że każde ręce sobie z nimi poradzą 😉