Chaczapuri z patelni

Uwielbiam chaczapuri, ale kiedy mi się nie chcę wyrabiać ciasto i piec te pyszne placki, wtedy robię oszukane chaczapuri z patelni. Polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne i bardzo sycące placki, które idealnie nadają się na śniadanie 🙂


Składniki:


– 50g twardej mozarelli
– 35g sera feta
– 1 jajko
– 50g jogurtu naturalnego
– 20g mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna)
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki masła klarowanego lub innego tłuszczu

Mozarellę i fetę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jajko rozbełtać z jogurtem, dodać sery, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej masłem klarowanym lub innym tłuszczem. Ciasto wyłożyć na patelnie i od razu równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Smażyć pod pokrywką z dziurką na małym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂



Chaczapuri z patelni
Chaczapuri z patelni
Chaczapuri z patelni
Please follow and like us:

1 thought on “Chaczapuri z patelni”

  1. Pingback: Chaczapuri z patelni | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.