Czebureki

Czebureki – to smak mojego dzieciństwa Uwielbiam te pyszne, smażone pierogi, z delikatnym, soczystym wnętrzem.
Istnieje kilka rożnych przepisów na ciasto do Czebureków. Można je zrobić na kefirze, na wodzie lub z dodatkiem wódki, ale dziś chcę Wam przestawić bardzo łatwe i pyszne ciasto na mleku.
Składniki na ciasto: 300ml mleka, 1 łyżeczka soli, 1,5 łyżki oleju (użyłam rzepakowego), około 500g mąki.
Składniki na farsz: 500g mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe), 1 duża cebula czerwona (zmielić lub zetrzeć na tarce na drobnych oczkach), 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka pieprzu, około 150ml wody. Olej do smażenia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i mleko i zagnieść ciasto, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut by odpoczęło.
W tym czasie przygotować farsz. Mięso włożyć do miski, dodać zmieloną cebulę, przyprawy i 100ml wody. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli farsz będzie zbyt twardy dodać jeszcze odrobinę wody.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wykroić krążki ( wielkość wg uznania). Wyłożyć 1 kopiastą łyżkę farszu na jedną połówkę ciasta i lekko rozetrzeć. Przykryć mięso ciastem, bardzo dokładnie zlepić końce. Czynność powtórzyć aż do wyczerpania ciasta i farszu.
Na patelni rozgrzać około 1 szklankę oleju, smażyć czebureki na mocno rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Spróbujcie koniecznie, są pyszne na ciepło i na zimno -idealne na kolacje i nie tylko 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *