Domowy ser z koperkiem

Kochani, jakie sery najczęściej kupujecie? Jakie sery lubicie? Ja uwielbiam prawie wszystkie, ale czytając skład niektórych serów wolę nie kupować, tylko zrobić w domu. Kilka dni temu powstał właśnie taki ser z koperkiem i papryką słodką wędzoną. Wyszedł pyszny i na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

Składniki: 1l mleka, 1l kefiru, 3 jajka, 3 łyżeczki soli, 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej, 1 pęczek koperku.

Do dużego garnka wlać mleko i kefir wymieszać i zagotować średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. W tym czasie ubić jajka z solą trzepaczką lub widelcem. Sitko wyścielić gazą, złożoną podwójnie. Kiedy masa się zagotuję wlać do garnka ubite z solą jajka i zagotować całość. Kiedy masa się zagotuję, zmniejszyć ogień i gotować przez około 7-10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa serowa powinna bardzo dobrze odchodzić od serwatki. Uzyskany ser przelać przez sitko wyścielone gazą, odstawić na 10 minut do lekkiego przestygnięcia, następnie dodać paprykę i drobno posiekany koperek, wymieszać dokładnie, włożyć do gazy, mocno zacisnąć, włożyć do miski, przykryć czymś i odstawić na 4-5 godzin pod prasę. Gotowy ser przechowywać w lodówce do 4 dni. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *