Spieszę podzielić się z Wami super przepisem na „bombki” drobiowe wypełnione pieczarkami, szpinakiem i serem. Pyszne połączenie, jedno z moich ulubionych
Składniki na 6 „bombek”: 6 pojedynczych piersi z kurczaka, 150g pieczarek, 100g świeżego szpinaku, 100g czerwonej cebuli, 100g żółtego sera (u mnie gouda), 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 łyżeczka lubczyku, 1 łyżeczka pieprzu, sól wg smaku, 6 arkuszy folii aluminiowej, 2-3 łyżki oleju rzepakowego.
Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa (jak na schabowe). Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Szpinak umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć przez około 3-5 minut. Dodać szpinak, smażyć przez 5 minut mieszając od czasu do czasu, przyprawić, wymieszać, zdjąć z ognia, dodać ser, wymieszać dokładnie, by ser się rozpuścił. Arkusze folii posmarować olejem, wyłożyć rozbite filety, na środek każdego filetu wyłożyć mieszankę warzywno-serową, podnieść brzegi i w razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Podnieść brzegi folii, ścisnąć delikatnie formując „bombki”. Tak przygotowane filety wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Następnie rozwinąć folię, zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec przez kolejne 5-10 minut, aż „bombki” się zarumienią. Polecam i zachęcam do wypróbowania. Pyszne „bombki”, idealnie smakują z ryżem jaśminowym 🙂