Filet z piersi kurczaka nadziany marchewką z orzechami

Czym najczęściej nadziewacie filet z piersi kurczaka? Wymyśliłam super połączenie. Mało tego, że jest zdrowe, dietetyczne i fit, to jeszcze wyszło bardzo smacznie. Spróbujcie koniecznie

Składniki na 2 porcje: 2 duże filety z piersi kurczaka, 1 średnia marchewka (około 120g), 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, garść orzechów włoskich, sól/pieprz/przyprawy wg smaku.

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i ulubionymi przyprawami (u mnie odrobiną soli, papryka słodka wędzoną, kurkuma i papryka cayenne). Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać jogurt, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać.
W piersi kurczaka zrobić dziurę (jak na hot-doga), włożyć nadzienie z marchewki, złączyć brzegi mięsa i spiąć wykałaczkami. W ten sam sposób nadziać i spiąć drugi filet. Tak przygotowane filety włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Bardzo dobrze komponuje się z ryżem jaśminowym z dodatkiem kurkumy. Smacznego

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *