Różne pomysły na nadzienie do filetów z kurczaka tutaj prezentowałam, ale takiej mieszanki jeszcze nie było 🙂 Jeśli lubicie ser, duuuużo sera, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mozarella, feta, gouda i pieczarki wspaniale smakują razem! Spróbujcie 🙂
Składniki na 2 porcje:
– 2 duże filety z piersi kurczaka
– 20g twardej mozarelli
– 20g sera feta
– 20g ulubionego twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 2 duże pieczarki
– 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego do nadzienia + 2 łyżki jogurtu do posmarowania filetów
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie oregano, bazylia, czosnek granulowany, kurkuma, czubryca żółta, papryka słodka wędzona, sól i pieprz)
Pieczarki oczyścić i pokroić w bardzo drobną kostkę lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ja pokroiłam w kosteczkę. Sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pieczarki i sery połączyć ze sobą, dodać 2 łyżki jogurtu, przyprawy wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać.
Ostrym nożem w każdej piersi zrobić nacięcie (wzdłuż) w rodzaju kieszonki starając się nie przeciąć mięsa na wylot. Mięso doprawić w środku wg smaku, do każdej piersi włożyć nadzienie i delikatnie docisnąć.
W ten sposób przygotowane filety posmarować jogurtem i posypać kurkumą lub papryką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Pingback: Filet z piersi kurczaka nadziany mieszanką serową i pieczarkami | FlyB Kulinaria