Filet z piersi kurczaka, nadziewany serem i pomidorami

Jeśli lubicie potrawy z filetów z piersi kurczaka, ale znudziły Wam się wasze przepisy, to polecam wypróbować ten przepis. Filet z piersi kurczaka, nadziewany serem i pomidorami podałam z miodowymi ziemniakami i miodową kapustą pak choi. Bardzo smaczne połączenie, polecam

Składniki na 2 porcje:

– 2 duże filety z piersi kurczaka
– 40g dowolnego twardego sera żółtego
– 6 pomidorków koktajlowych
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 1 łyżka papryki słodkiej
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– sól i pieprz wg smaku.
Dodatkowo: kilka ziemniaków
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– przyprawy wg smaku

Mięso natrzeć olejem i przyprawami. W każdym filecie zrobić głębokie nacięcie tworząc kieszonkę. Ser i pomidorki pokroić w drobną kostkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie wsunąć do kieszonek, wierzch kieszonek spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane filety wyłożyć na blachę do pieczenia.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, wymieszać z olejem, miodem i przyprawami i wyłożyć na blachę razem z mięsem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.