Jeśli lubicie potrawy z filetów z piersi kurczaka, ale znudziły Wam się wasze przepisy, to polecam wypróbować ten przepis. Filet z piersi kurczaka, nadziewany serem i pomidorami podałam z miodowymi ziemniakami i miodową kapustą pak choi. Bardzo smaczne połączenie, polecam
Składniki na 2 porcje:
– 2 duże filety z piersi kurczaka
– 40g dowolnego twardego sera żółtego
– 6 pomidorków koktajlowych
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 1 łyżka papryki słodkiej
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– sól i pieprz wg smaku.
Dodatkowo: kilka ziemniaków
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– przyprawy wg smaku
Mięso natrzeć olejem i przyprawami. W każdym filecie zrobić głębokie nacięcie tworząc kieszonkę. Ser i pomidorki pokroić w drobną kostkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie wsunąć do kieszonek, wierzch kieszonek spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane filety wyłożyć na blachę do pieczenia.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, wymieszać z olejem, miodem i przyprawami i wyłożyć na blachę razem z mięsem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
Smacznego 🙂