Fit naleśnik z otrębów pszennych

Dzień dobry 🙂
Wszyscy już po śniadaniu? Chyba już zdążyliście zauważyć, że ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju naleśniki, omlety i placki i dziś mam kolejną propozycję na fit śniadanie. Jest to naleśnik (placek) z otrębów pszennych z dodatkiem ricotty. Sam naleśnik, bez dodatków, to około 250kcal, jest syty i bardzo smaczny. Swoją porcję zrobiłam z żółtym serem i papryką. Było pyszne. Spróbujcie 🙂

Składniki na 1 porcję: 2 jajka, 20g ricotty, 15g otrębów pszennych (3 płaskie łyżki), garść drobno posiekanego koperku, przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, pieprz i sól ziołowa). Dodatki wg uznania.

Jajka rozbełtać z ricottą, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć pod pokrywką z dziurką, na minimalnym ogniu, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej ulubionym tłuszczem. Kiedy wierzch się zetnie, na jedną połowę wyłożyć ulubione dodatki, przykryć drugą połową i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Gotowy naleśnik ostrożnie zsunąć na talerz. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *