Jajecznica z pomidorami i serem w tortilli

Dzień dobry 🙂
Jak Wasze samopoczucie? Wszyscy już po śniadaniu? Ja właśnie zjadłam pyszną jajecznicę z serem i pomidorami, którą usmażyłam w tortilli-  wyszło pysznie. Spróbujcie 🙂

Składniki na 1 porcje: 1 placek tortilli, 1 jajko, 30g ulubionego sera żółtego (u mnie cheddar), 3 pomidorki koktajlowe (pokroić w kostkę), 2 łyżki  papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę, garść drobno posiekanego koperku, zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, sól i pieprz), 1 łyżka masła.

Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jajko rozbełtać z przyprawami i koperkiem, dodać ser, pomidorki i paprykę i wszystko dokładnie wymieszać. Na nieprzywierającą patelnię wyłożyć masło, roztopić, wyłożyć tortillę, na którą od razu wyłożyć mieszankę jajeczno- serową i delikatnie rozprowadzić po placku. Należy zostawić około 1,5cm odstępy na brzegach, aby łatwiej można było złożyć gotowy placek w kopertę. Całość przykryć pokrywką i smażyć przez około 5-7 minut na małym ogniu, aż jajko prawie całkowicie się zetnie. Następnie ostrożnie podważyć placek z jednej strony (zaczynać od dołu), zagiąć i docisnąć do środka, w ten sam sposób złożyć oba boki i górę tortilli i delikatnie docisnąć. Uzyskaną „kopertę” przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty bez pokrywki. Podawać z ulubionymi sosami i warzywami. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

2 thoughts on “Jajecznica z pomidorami i serem w tortilli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.