Robiliście już kieszonki z piersi kurczaka z brokułowo- serowym nadzieniem? Pysznie, pożywnie, w miarę zdrowo i bardzo kolorowo. Takie potrawy lubię najbardziej, a Wy?
Składniki na 2 porcje: 2 duże filety z piersi kurczaka (u mnie były po 250g), 100g ugotowanych al dente brokułów, 75g sera cheddar, 2 łyżki jogurtu typu greckiego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 1/2 łyżeczki papryki cayenne, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól wg smaku, 1 łyżka oleju rzepakowego.
Filety umyć, osuszyć, każdy z nich naciąć z boku w taki sposób, aby powstała kieszeń, nie rozcinając do końca. Każdy filet rozłożyć na folii spożywczej (jak otwartą książkę), przykryć folią i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie posmarować olejem, posypać solą, papryką cayenne i 1/2 łyżeczki kurkumy i odstawić na 30 minut. W tym czasie odgotowane brokuły i ser pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i resztą przypraw. Na jedną stronę każdego fileta wyłożyć przygotowany farsz, przykryć drugą połową (zamykając książkę), boki spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane filety ułożyć na folii aluminiowej, podnieść i zawinąć brzegi folii nad mięsem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut, następnie rozwinąć folię, zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec przez kolejne 10 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Kieszonki podałam z brązowym ryżem i sałatką ananasowo- brokułowo- porową. Było pysznie