Klopsiki z ryżem i warzywami na ostro

Kiedy nie mam czasu na długie gotowanie, wtedy najczęściej przyrządzam swoją ulubioną potrawę, przygotowanie której zajmuje mi 30 minut : Są to klopsiki z ryżem i warzywami na ostro. A najlepsze w tej potrawie jest to, że w czasie gotowania ubrudzicie tylko jedną dużą patelnię

Składniki na 2-3 porcje: 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe), 1 cebula, 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki papryki cayenne, sól wg smaku, 60ml przegotowanej lub niegazowanej wody mineralnej.
Dodatkowo: 250g ryżu parabolicznego, pół puszki kukurydzy konserwowej, 100g groszku mrożonego, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu, sól wg smaku, 450ml wrzątku.

Cebulę zmielić lub zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Mięso wymieszać bardzo dokładnie z cebulą, przyprawami i wodą. Mokrymi dłońmi uformować klopsiki dowolnej wielkości. Klopsiki obsmażyć z każdej strony na dużej, suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Do obsmażonych klopsików dodać kukurydzę, groszek, opłukany ryż i przyprawy, zalać wszystko wrzątkiem, wymieszać dokładnie lecz delikatnie i „gotować” na małym ogniu, pod pokrywką z dziurką przez około 15-20 minut. Po 15 minutach należy sprawdzić czy ryż wchłonął całą wodę, jeśli tak to wyłączyć ogień, jeśli nie- gotować przez kolejne 5 minut. Podawać ze świeżymi warzywami.

Najlepsze w tej potrawie jest to, że można dowolnie zmieniać mięso i łączyć z ulubionymi kaszami. Za każdym razem wychodzi tak sami pysznie. Spróbujcie 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.