Wspominałam już kiedyś, że najbardziej lubię potrawy z piekarnika i bardzo lubię potrawy z mięsa mielonego. Można do niego dodać ulubione warzywa, nadziać serem i zapiec z jakimś fajnym sosem. Dziś podzielę się przepisem na pyszne i w miarę zdrowe klopsy z indyka z dodatkiem marchewki, które nadziałam mozarellą i zapiekłam z sosem pomidorowym z bazylią i czosnkiem. Wyszło pyszne i aromatyczne danie, które polecam wszystkim miłośnikom klopsów pieczonych i sosów pomidorowych 🙂
Składniki na 4 duże klopsy:
– 500g filetu z piersi indyka
– 1 duża cebula
– 1 marchewka (u mnie 100g po obraniu)
– 2 ząbki czosnku
– 1op. mozarelli (1 kulka)
– 60g koncentratu pomidorowego Pudliszki
– 120ml wody
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 1/2 pęczka koperku
– 1/2 pęczka bazylii
– przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, czubryca żółta, kurkuma)
Mięso zmielić razem z cebulą. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Koperek i bazylię drobno posiekać. Mięso połączyć z marchewką, dodać posiekany koperek, przyprawić wg smaku (doprawiłam solą, pieprzem, kurkumą i czubrycą) i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz podzielić na 4 równe kulki. Mozarellę pokroić na 4 równe części. Zwilżonymi dłońmi spłaszczyć kulkę mięsa, na środek wyłożyć kawałek mozarelli i zlepić brzegi, tak aby nie było widać sera, formując klopsa. W ten sam sposób uformować resztę klopsów.
Koncentrat połączyć z wodą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem, posiekaną bazylią i przyprawami i wszystko dokładnie wymieszać. Połowę sosu wylać na dno foremki (najlepiej silikonowej), na sos wyłożyć klopsy i polać je resztą sosu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Smacznego 🙂
Pingback: Klopsy z indyka z mozarellą pieczone w sosie pomidorowym | FlyB Kulinaria