Komosa ryżowa (Quinoa) z owocami morza

Lubicie komosę ryżowa? Quinoa świetnie nadaję się do dań na słodko, ale ja wolę wersję pikantną, z dodatkiem papryki cayenne Dziś prosty przepis na szybką i pyszną potrawkę z moimi ulubionymi owocami morza, spróbujcie

Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to pseudozboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Nazywana jest tam „świętym zbożem Inków”, „złotym ziarnem Inków” i „matką zbóż”. Nic dziwnego – quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne,przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące. Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Należy podkreślić, że tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową.
Komosa ryżowa jest spokrewniona z polską komosą białą (lebiodą) i komosą wielonasienną. Obecnie, poza Ameryką Południową, quinoa hodowana jest w USA, Indiach, Kanadzie oraz na Wyspach Brytyjskich.

Składniki: 200g komosy ryżowej, 250g mieszanki owoców morza +14 większych krewetek, 1 cebula czerwona, 5 ząbków czosnku, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 łyżeczki papryki cayenne, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczki papryki wędzonej, sól wg smaku, 2 łyżki oleju kokosowego, 380ml wody.

Komosę ryżową przepłukać zimną wodą, owoce morza również przepłukać, krewetki oczyścić.
Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać cienki pokrojony czosnek, smażyć przez chwile, do pierwszego aromatu. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, opłukaną komosę i owoce morza, wymieszać. Dodać kukurydzę, przyprawić, zalać woda, wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykrywką, przez około 15-20 minut, aż komosa wchłonie całą wodę.
Bardzo smaczna potrawa dla lubiących komosę ryżową i owoce morza, polecam 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *