Koszyczki z mięsa mielonego zapieczone z warzywami i serem

Nie wiem jak nazwać tę potrawę Mięsne „tarteletki”, „gniazda”, „koszyczki”? W nie zależności od nazwy jest to bardzo smaczna propozycja obiadu dla wszystkich tych, którzy lubią potrawy z mięsa mielonego.

Składniki: 500g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego, może też być drobiowe), 150g twarogu półtłustego, 1,5 cebuli, 4 ząbki czosnku, 1 pęczek pietruszki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka pieprzu, sól wg smaku, 50ml przegotowanej wody. Dodatkowo: 100g cukinii, 100g pieczarek, 70g sera żółtego, 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego.

1 cebulę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać mięso, twaróg, czosnek przeciśnięty przez praskę, pół pęczka drobno posiekanej pietruszki, przyprawy, wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Z farszu uformować kulki, zrobić palcami wgłębienie, formując „tarteletki”, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W tym czasie, na patelni rozgrzać olej, zeszklić połówkę cebuli pokrojoną w drobną kostkę, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i cukinię, resztę drobno posiekanej pietruszki, przyprawy, wymieszać dokładnie i smażyć przez około 5-7 minut.
Po 10 minutach wyjąc podpieczone mięso z piekarnika, do każdej „tarteletki” włożyć po 2-2,5 łyżki mieszanki warzywnej, przykryć plasterkiem sera i piec przez kolejne 15 minut. Pyszne i bardzo delikatne mięsko wyszło. Polecam 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *