Kotleciki drobiowe (z mascarpone) na patykach

Kolejna propozycja dla miłośników mięsa drobiowego-  kremowe kotleciki drobiowe z mascarpone na patykach. Coś podobnego do ormiańskiego Lula-Kebabu w warunkach domowych

Składniki: 500g farszu drobiowego (może być mieszany- pierś i udka z kurczaka/ indyka wg uznania), 1 średnia cebula, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki serka mascarpone, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka pieprzu, sól wg smaku.

Mięso zmielić razem z cebulą i czosnkiem lub do gotowego farszu dodać zmieloną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać mascarpone, przyprawy i zioła i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz podzielić na 5 części. Namoczyć 5 patyczków do szaszłyków. Mokrymi dłońmi nadziewać farsz na patyki formując podłużne kotleciki. Tak przygotowane mięso wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *