Kotleciki z marchewką nadziane serem żółtym

Dzisiaj było tak gorąco, że musiałam wykombinować taki obiad, przy którym nie trzeba będzie długo stać przy kuchence i wykombinowałam 🙂
Z racji tego, że uwielbiam ormiański lula-kebab z grilla, zrobiłam jego uproszczoną wersję z piekarnika, ale do mięsa dodałam trochę marchewki a do środka trochę sera. Wyszło przepysznie. Spróbujcie koniecznie 🙂


Składniki na 12 kotlecików:


– 1kg mięsa mielonego (u mnie wołowo- wieprzowe)
– 2 cebule czerwone
– 2 marchewki średniej wielkości (około 250g)
– 350g twardego sera żółtego w kawałku (u mnie gouda)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, czosnek granulowany, oregano, sól, pieprz, papryka słodka wędzona)

Marchew obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę zmielić lub zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Mięso połączyć z marchewką i cebulą, dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Ser pokroić w grubsze słupki tak, aby można było go nadziać na patyki do szaszłyków. Patyki do szaszłyków namoczyć wodą, nadziać ser na patyki. Nabierać porcję mięsa i oblepiać ser na patyku bardzo dokładnie, aby ser nie wyciekł podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂

Kotleciki z marchewką nadziane serem żółtym
Kotleciki z marchewką nadziane serem żółtym
Kotleciki z marchewką nadziane serem żółtym
Kotleciki z marchewką nadziane serem żółtym
Kotleciki z marchewką nadziane serem żółtym
Please follow and like us:

1 thought on “Kotleciki z marchewką nadziane serem żółtym”

  1. Pingback: Kotleciki z marchewką nadziane serem żółtym | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.