Bardzo lubię kotlety pieczone. Same korzyści od przyrządzania takich kotletów, nie uważacie? Mniej pracy przy robieniu, mniej sprzątania i co nie mało ważne- mniej kalorii 🙂 Dziś zrobiłam kotleciki nadziewane pieczarkami i serem, wyszły pyszne. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki na 10 sztuk:
– 1kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
– 350g pieczarek
– 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 3 cebule średniej wielkości
– 2 ząbki czosnku
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, oregano, papryka słodka wędzona)
– 1 łyżka ulubionego tłuszczu (u mnie masło klarowane)
Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Jedną cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodać pieczarki i smażyć do gotowości, mieszając od czasu do czasu. Gotowe pieczarki przyprawić wg smaku i wystudzić.
Mięso zmielić razem z pozostałą cebulą i czosnkiem. Jeśli używacie gotowe mięso mielone, cebulę należy zetrzeć na tarce na drobnych oczkach a czosnek przepuścić przez praskę. Mięso przyprawić wg smaku i bardzo dokładnie wymieszać.
Ser pokroić w słupki. Mięso podzielić na 10 równych części. Każda porcję mięsa spłaszczać na dłoni, nakładać porcję farszu, na środek wykładać słupek sera, oklejać dokładnie mięsem nadzienie i formować podłużne kotleciki. Kotlety przygotowane w ten sposób wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Smacznego 🙂
Pingback: Kotlety pieczone nadziane pieczarkami i serem | FlyB Kulinaria