Bardzo lubię tego kurczaka marynowanego w jogurcie z miodem i przyprawami, pieczonego na kapuście czerwonej. Ta potrawa zachwyca smakiem i prostotą.Jeśli macie ochotę na soczyste i pyszne mięso z kurczaka, to śmiało możecie skorzystać z tego przepisu. Już nie raz zapiekałam kapustę czerwoną i wychodzi pysznie. Polecam 🙂
Składniki: około 1-1.200kg kurczaka ( może być cały, lub dowolne części- pałki, udka, ćwiartki), 120g jogurtu naturalnego typu greckiego, 6 ząbków czosnku (przepuścić przez praskę), 1 łyżka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy słodkiej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki cayenne, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, sól wg smaku. Dodatkowo: połówka kapusty czerwonej.
Mięso umyć, osuszyć, opcjonalnie zdjąć skórkę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć mięso do marynaty, wymieszać, chwile „pomasować”, przykryć pokrywką i schować do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie kapustę pokroić w kostkę lub większe paski. Pokrojoną kapustę włożyć do naczynia żaroodpornego lub formy silikonowej, posmarowanej olejem kokosowym, na kapuście ułożyć mięso, całość włożyć do rękawa piekarniczego (foliowego) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut. Następnie rozerwać rękaw i podpiec przez kolejne 5 minut. Gotowe mięso wyjąc na talerz, kapustę wymieszać z powstałym sokiem i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego